"Maig festiu a Lleida"

Si hi ha algun mes festiu a la ciutat de Lleida, i per extensió a les Terres de Lleida, és el de maig. Fira de Titelles, Festa Major, Moros i Cristians, Aplec del Caragol i més omplen els carrers i places de color i música, espectacle i festa. Gaudim-ho. Com deia aquell savi, la vida ens regala flors i cards. Els cards suportem-los i les flors gaudim-les. El mes de maig és una d’aquestes flors que ens regala la vida als lleidatans.

Ara bé, a més a més de convidar-vos a gaudir de la vida, i per tant del mes de maig a Lleida, també vull aprofitar l’ocasió per reflexionar sobre la festa com a una de les vies principals de cohesió social. Tots els antropòlegs d’ofici i d’estudi coincideixen amb això. Les festes empenyen als membres d’una societat a sortir de casa seva, i també de la seva intimitat, per dur-los a la vida social. És en aquest compartir la vida social que les societats es cohesionen. Ben cert que la festa no és l´única via per assolir aquest objectiu imprescindible perquè hi hagi societat. Així també trobaríem  actes no tan festius, però que empenyen a sortir cap a fora i a socialitzar-nos, com recaptes, respostes col·lectives de solidaritat o altres. Però la festa és un dels més importants mecanismes que té la societat per cohesionar-se.

Així doncs, pel benefici personal que aporta la festa en els nostres cors, com pel benefici que hi aporta a nivell social, gaudim-la i invitem als nostres amics i amigues d’arreu a què vinguin a fer festa amb nosaltres i que gaudeixin d’aquesta bonica part del país, sovint oblidada.


Josep Maria Forné i Febrer

Professor de Filosofia


Al utilizar este sitio web, aceptas nuestra política de cookies. ×
arrow_upward