"Pegasus"

Pegaso va ser una coneguda marca de camions i autobusos amb la qual l’empresa estatal ENASA, la Empresa Nacional de Autocamiones SA, comercialitzava els seus vehicles. Es tractava d’una d’aquelles iniciatives franquistes que tenien per objectiu corregir la desfeta industrial i econòmica que la Guerra Civil espanyola havia provocat. La cosa és que l’empresa tenia la seu a Catalunya i va absorbir la mítica Hispano-Suiza. El símbol que identificava la marca era un cavall estilitzat que, evidentment, al·ludia al Pegàs de la mitologia clàssica.


A la Grècia antiga, Pegàs era el cavall alat que havia nascut de la sang vessada del coll de la Medusa quan Perseu va tallar-li el cap. Bel·lerofont, l’heroi grec fill del rei de Corint, va aconseguir muntar-lo i va guanyar innumerables batalles amb ell. Això va fer que Bel·lerofont, com es diu ara col·loquialment en llengua castellana, “se vino arriba” i va gosar a pujar al mont Olimp, la llar dels deus, a lloms de Pegàs, per tal de convertir-se ell mateix en un déu. Això no va agradar gens ni mica a Zeus, que era qui tallava el bacallà entre els deus olímpics, ja que va considerar que Bel·lerofont havia pecat de supèrbia, així que va enviar un mosquit que va picar el cavall, aquest va alzinar-se, i va fer caure el genet a terra. Bel·lerofont va quedar esguerrat de per vida.


La conclusió de tot plegat és que, a Catalunya, el franquisme va portar-nos els camions Pegaso, i aquesta democràcia consolidada, excel·lent i plena que diuen que és l’estat espanyol, ens ha portat aquest software anomenat Pegasus amb el qual s’ha espiat un bon grapat d’independentistes. Ara caldrà veure que passarà després d’aquest escàndol polític sense precedents. La supèrbia que va demostrar Bel·lerofont no va quedar impune i va caure del cavall alat. Esperem que el que ha passat faci caure a aquells que han gosat muntar Pegasus i quedin políticament esguerrats de per vida.


Al utilizar este sitio web, aceptas nuestra política de cookies. ×
arrow_upward