"Quina República?"

El passat dijous 14 es commemorava el Dia de la República. Arreu, i molt especialment a les xarxes, hom se’n feia ressò, celebrant la data i anhelant el seu retorn. Però de quina República parlaven?

Des del espais partidaris de la independència de Catalunya, es recordaven les paraules del President Macià, quan, des del balcó del Palau de la Generalitat, proclamava la República Catalana. L’efemèride s’emfatitzava gràficament amb senyeres estelades. No obstant, des de l’esquerra no independentista –i en base als mateixos fets històrics-, es reivindicava la proclamació de la “Segona República Espanyola”, decorant-ho amb la bandera tricolor, roja, groga i morada. En conseqüència, es projectava un missatge coincidentment republicà, però aparentment contradictori: per una banda, es mesclava república amb independència, i per altra, república amb espanyolitat.

Per tant, s’esqueia ser radical, és a dir, anar a les arrels de les coses. La consulta literal de les primeres paraules del discurs de Macià ens treia de dubtes: “Interpretant el sentiment i els anhels del poble que ens acaba de donar el seu sufragi, proclamo la República Catalana com Estat integrant de la Federació ibèrica”.

Tot plegat, em porta a pensar que si “l’avi” alcés el cap i tornés a pronunciar el discurs, uns l’imputarien per secessionista i desobedient i els altres el titllarien d’equidistant. Per sort, al 1930 no hi havia twitter, perquè d’haver existit, la República proclamada per Macià l’any 1931 hauria durat menys que la República dels 8 segons del 10 d’octubre de 2017. 


Al utilizar este sitio web, aceptas nuestra política de cookies. ×
arrow_upward