"Una paella, una foto i un vicepresident confós", l'opinió del fotògraf Jordi V. Pou

Fa un parell de dies va aparèixer per xarxes una fotografia de grup feta a la trobada que organitza cada estiu Pilar Rahola. Aquesta reunió anual, on diuen es cruspeixen una paella, acostuma a ser freqüentada per una majoria d’assistents provinents del món de la política. 


Aquest estiu l’han fet a la Catalunya Nord, per raons òbvies que tenen a veure amb alguns dels convidats. Sota les restriccions COVID de l’estat Francès, que, segons sembla, no són tan estrictes per a trobades socials com ho són al principat. La fotografia, però, ha generat una polèmica que ha arribat fins i tot al parlament.


Des del punt de vista de la legalitat, res a dir. Ara bé, en política cal tenir molta cura del missatge que es transmet. És evident que tot un vicepresident del Govern Català, en Jordi Puigneró, té dret a fer i trobar-se amb qui vulgui en el seu temps lliure. No obstant això, el càrrec de vicepresident no es limita només a un horari laboral, s’exerceix a totes hores. El que no pot ser és que el govern català insisteixi en la gravetat actual de la pandèmia, que demani reduir les interaccions socials, i després un dels seus màxims representants acabi oferint una imatge de relaxació i frivolitat que no ajuda gens en la conscienciació de la societat.


La polèmica que ha generat la imatge, a més, s’ha alimentat vergonyosament des de posicions partidistes enfrontades, seguint afinitats i odis massa sovint basats en personalismes. Sap greu que el que podria ser un debat enriquidor, es converteixi en una batalleta més, amb arguments exaltats maximalistes que impedeixen tota possibilitat d’entrar-hi de manera pausada. Si opines, has escollit bàndol.  


Personalment, em nego a què una situació com aquesta, la de la foto, clarament contradictòria amb el discurs que fa la institució a qui es representa, sigui considerada poca cosa més que un detall superficial. Caldrien explicacions, més enllà de refugiar-se en la legalitat. Ni que només fos per reconèixer l’error, per aprendre’n. Potser una disculpa. Ahir, el vicepresident Puigneró, va dir que la foto genera confusió. Doncs miri, no. No és cert, el que genera confusió no és la foto, el que genera confusió i preocupació és que hi surti ell, potser confós, sense ni adonar-se del que això suposa.

 

Jordi Pou

Fotògraf i Voluntari a Demòcrates de Catalunya

Lleida, 30 de Juliol de 2021

Al utilizar este sitio web, aceptas nuestra política de cookies. ×
arrow_upward