"El (no) Museu del Clima", l'opinió d'Alberto Velasco

Segons la definició del Consell Internacional de Museus, l'ICOM, un museu "és una institució sense ànim de lucre, permanent, al servei de la societat i del seu desenvolupament, oberta al públic, que adquireix, conserva, investiga, comunica i exposa el patrimoni material i immaterial de la humanitat i el seu entorn amb fins d'educació, estudi i esbarjo". D'acord amb aquesta definició, el denominat "Museu del Clima" que Lleida té al turó de Gardeny no és un museu. Anomenem-lo com vulguem o com puguem, però no li diguem "museu".


Què és allò de Gardeny? S'ho preguntava fa uns dies a Twitter el Joan Teixidó, que va gravar un vídeo impagable durant una visita a aquelles estructures desangelades i abandonades. "Què collons és això?" es preguntava retòricament mentre ens mostrava formigó, ferro, xarxes trencades, herbes i espais buits. En un moment donat s'hi veia un cartell on es llegeix "Sala Oró", un espai destinat a mostrar el llegat del científic lleidatà Joan Oró. Si us plau, que treguin aquell cartell. El doctor Oró, que va portar el nom de Lleida arreu del món, no mereix aquest homenatge lamentable.


I ara què n'hem de fer de tot allò? Ahir, el regidor de Cultura de la Paeria, Jaume Rutllant, va anunciar que l'ens municipal prioritzarà el Museu Morera, que porta 100 anys esperant i que té un projecte museològic viu, ambiciós i desenvolupat. El regidor explicava que "hi ha governs municipals que fabriquen bolets o tenen ocurrències", i no es podia definir millor. Això sí, el (no) Museu del Clima va ser pomposament inaugurat el 21 de juny de 2017, després d'haver costat dos milions d'euros. Sortosament, no es va fer tota la inversió prevista, ja que n'havia de costar set. Les herències d'Àngel Ros encara pesen molt en aquesta ciutat. I el que ens queda.

Al utilizar este sitio web, aceptas nuestra política de cookies. ×
arrow_upward