"L'hospitalitat, l'assignatura pendent", l'opinió de Roger Torres

El setembre anuncia el final de la campanya de la fruita. La caravana mediàtica de l'estiu ha anat marxant, i ho aniran fent, també, la majoria de temporers. La Covid ja no el portaran els negres sinó els joves. El problema de la fruita ja no serà problema fins al maig de l'any que ve.


El camp s'ha convertit en una fàbrica. Els temporers en la part més vulnerable d'aquest sistema productiu. Nosaltres, la majoria dels oients, som consumidors passius.


Estaria bé fer una autoavaluació. Jo puc dir que he suspès. La Fundació Arrels sant Ignasi va néixer fa vint-i-sis anys per pal·liar la gana d'unes persones que venien de fora, a la recerca d'un de lloc de treball i que es veien abocades a dormir al carrer. Doncs bé, vint-i-sis anys després hem tornat a fer el mateix, hem sortit al carrer a donar lots de menjar i entrepans a persones que malviuen en habitacions o al carrer. Vint-i-sis anys i no hem entès que la gent no vol una bossa amb menjar, sinó un lloc digne on viure, un lloc digne de treball.


Les entitats socials ens hem vist ocupades amb el que és urgent sense tenir temps ni recursos pel que és important: preveure, sensibilitzar i incidir.


No cal ser molt clarivident, a hores d'ara, per preveure com estarem al maig de l'any vinent. Doncs bé, aquesta anàlisi fàcil de fer demana d'un lideratge i un pla urgent.


Les entitats hem de continuar sent motor de sensibilització social. De fet les entitats no som res més que persones a favor de causes justes. Cal que aquest potencial humà que som dinamitzi una ciutadania de valors sans, com el de l'hospitalitat. I això no són paraules boniques, sinó accions concretes com lloguers accessibles.


I ens cal incidir, reivindicar polítiques justes a lleis injustes com és la llei d'estrangeria.


Estaria bé que totes les parts implicades, actives o passives, fem autoavaluació i diguem si estem contents o no de la campanya d'enguany. Jo m'ho miro en la clau més humanitària, i us puc dir que no val allò de hem fet el que hem pogut.


Jo no sé vosaltres, però, a mi, m'agradaria que el territori de Lleida, sortís o no sortís l'any vinent als mitjans, fos un lloc on totes les persones, vinguin d'on vinguin, es trobessin ben acollides.

Al utilizar este sitio web, aceptas nuestra política de cookies. ×
arrow_upward