La fàbrica de mantes de Senterada obre 50 anys després per donar a conèixer l'ofici amb visites guiades

La fàbrica de mantes de Senterada obre 50 anys després per donar a conèixer l'ofici amb visites guiades. El negoci va funcionar durant gairebé un segle, durant el qual va abastir d'aquests productes les comarques del Pallars i part de la Noguera.


L'empresa va tancar l'any 1970 a causa de l'obsolescència de la seva maquinària i l'arribada de nous productes que van substituir les mantes. Ara, cinquanta anys després, dos emprenedors, l'Angelina Vargas i el Pere Salomó, han decidit reobrir-la per mostrar aquest patrimoni industrial, declarat Bé Cultural d'Interès Local, i explicar l'ofici amb visites guiades. Així doncs, durant les visites es poden veure peces úniques com un teler del segle XVIII, un ordidor o una de les rodes hidràuliques de fusta més grans que es conserven a Catalunya, i també es faran demostracions amb telers manuals.


En els seus orígens, la fàbrica s'abastia de llana dels ramats del Pallars Jussà i alguns del Pallars Sobirà. Tot i això, la venda de llana ja filada o de mantes arribava més lluny, i a la documentació que han trobat a la fàbrica hi consten vendes en poblacions com Artesa de Lleida o Lleida capital. D'aquesta també es desprèn que la fàbrica donava feina a una quinzena de persones.

Al utilizar este sitio web, aceptas nuestra política de cookies. ×
arrow_upward