Dos ramaders de l'Aran ja compten amb quatre mastins de protecció per evitar atacs d'ossos als ramats a la muntanya

Dos ramaders de l'Aran ja compten amb quatre mastins de protecció per evitar atacs d'ossos a ramats de cavalls a la muntanya. La voluntat d'aquesta iniciativa és que els mastins guardin els animals sense la necessitat d'haver-hi pastor.


Els 4 mastins s'encarregaran de vigilar els ramats quan pugin a les muntanyes i evitar així atacs de l'os. Es tracta d'un pla pilot per aquest estiu, tal com ha explicat Francesc Bruna, Conseller de Territori, Paisatge i Gestió Ambiental del Conselh Generau. Bruna ha detallat que tot plegat és fruit d'un intercanvi de coneixements i experiències sobre la convivència de la ramaderia i la fauna salvatge entre el govern aranès, la Generalitat i la Junta de Castella i Lleó.


Bruna, assenyala que serà un projecte que costarà veure els resultats a curt termini, però que confia que a la llarga sigui beneficiós pels ramaders aranesos i la protecció dels seus ramats.

Pel que fa a l'alimentació diària dels gossos, es farà a través de punts d'alimentació. Es tracta d'una caixa que s'obre de manera automàtica quan el gos s'hi atansa gràcies a un collar. D'aquesta manera el gos pot anar a menjar cada dia i després retornar amb el ramat.


Envers l'actitud amb les persones, l'Iván Afonso, tècnic de Medi Ambient del Conselh Generau explica que si els gossos estan ben socialitzats no ataquen i solament tenen una "actitud d'advertència". En cas de presència d'un llop o d'un os, l'actitud dels mastins canviarà i serà "d'atac directe" per protegir el bestiar.


Apunta, que quan els mastins ja estiguin a la muntanya sols amb el bestiar caldrà una sensibilització de la gent per evitar que es pensin que estan abandonats o desapareguts.

Al utilizar este sitio web, aceptas nuestra política de cookies. ×
arrow_upward