La pandèmia ha obert una porta al transvasament d'activitats i de població cap a les àrees rurals, segons l'Atles del món rural 2022

La pandèmia ha obert una porta al transvasament d'activitats i de població cap a les àrees rurals, segons l'Atles del món rural 2022. L'estudi, promogut per l'Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya, l'Associació Catalana de Municipis i l'Associació de Micropobles, conclou que els canvis tecnològics i culturals, el fre a la globalització i les exigències mediambientals a causa del canvi climàtic poden revitalitzar les àrees rurals.


El document ha estat elaborat per Ignasi Aldomà, Josep Ramon Mòdol i Ramon Morell, membres del Departament de Geografia i Sociologia de la Universitat de Lleida. El text constata la despoblació del món rural, ja que en tres quartes parts de la superfície de Catalunya hi viu només el 9% de la població del país, mentre que en un 7% de superfície de territori hi viu el 64% de la població. Una situació de desequilibri que la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha admès que provoca "problemes de gestió" que cal abordar.


L'estudi apunta que, per afavorir la ruralitat del país, cal apostar per la diversificació de l'economia, amb la dinamització de sectors com el comerç, la restauració i els serveis als municipis petits, i no focalitzar l'atenció només en el sector agroalimentari, la generació d'energia o el sector forestal.


Entre les conclusions de la recerca s'apunta que les àrees rurals són les que presenten un major dèficit en infraestructures i serveis de comunicació i transport. Per això, entre alguns factors necessaris per fixar població hi ha l'existència de transport a demanda, fibra òptica, xarxes 5G o centres de cotreball. I és que, segons el text, el món rural català té menys del 20% de cobertura amb connexió d'alta velocitat. A més, el Prepirineu, el sud de la província de Lleida i gran part de les Terres de l'Ebre tenen zones habitades des de les quals es triga més de 25 minuts en cotxe per arribar a la capital de comarca, i en algunes es triga més de 40 minuts.

Al utilizar este sitio web, aceptas nuestra política de cookies. ×
arrow_upward