L'economia cau un 10,2% a la demarcació de Lleida durant el 2020 a causa de la pandèmia, menys que la mitjana catalana

L'economia cau un 10,2% a la demarcació de Lleida durant el 2020 a causa de la pandèmia. Tot i això, el descens és inferior al de la mitjana del país, on el valor afegit brut va caure un 11,3%, segons l'Anuari Econòmic Comarcal 2021 del BBVA.


La crisi econòmica causada per la covid-19 ha estat especialment forta per al sector serveis, i sobretot per aquells àmbits dedicats al turisme. Això ha afectat especialment les comarques de muntanya, amb una economia molt especialitzada, mentre que a les comarques de Ponent l'afectació s'ha situat per sota de la mitjana catalana. Així doncs, en el cas de la plana el descens del VAB és del 9,9%, essent el segon territori català on menys ha caigut l'economia. Per contra, les comarques de muntanya són les que han patit un major retrocés a tot el país, amb un 13,4%.


Josep Oliver, catedràtic emèrit d'Economia Aplicada de la UAB i director de l'estudi, explica que aquesta diferència dins de la mateixa demarcació de Lleida s'explica pel fet que "les comarques de muntanya tenen una especialització relativa amb aquest tipus de serveis, i per tant van patir de manera molt intensa aquesta contracció, i això explica aquest resultat més dolent que a la plana de Lleida, que té una economia molt més diversificada, amb menys pes d'aquests serveis, ja que els serveis vinculats al turisme no tenen la importància que tenen a les comarques de muntanya, i per tant va passar la crisi de manera molt intensa, però menys severa que al Pirineu".


Per sectors, a la plana els serveis van caure un 11,2%, sumats a una davallada de la indústria del 7,2% i un 14,7% de la construcció. El sector primari també va caure, però en menor mesura, amb un 1,8%. Unes xifres que són dolentes, però més lleus que al Pirineu, on el sector serveis, amb un pes major que a la plana, va caure sis punts i mig més, un 17,7%. La indústria també va caure un 2% i la construcció un 15,3%), mentre que, per contra, el sector primari va créixer un 9,2%.

Al utilizar este sitio web, aceptas nuestra política de cookies. ×
arrow_upward