Un estudi de la Universitat de Lleida constata que 200 municipis catalans estan en situació crítica de despoblament

Un estudi de la Universitat de Lleida constata que 200 municipis catalans estan en situació crítica de despoblament. L'anàlisi conclou que la renovació generacional al món rural català passa per la immigració de joves d'origen estranger.


Els municipis en risc es concentren, majoritàriament, a les comarques del Pirineu i el Pre-Pirineu. De fet, de les 10 comarques més afectades, 6 són d'aquesta zona. També n'hi ha sis que formen part de la demarcació de Lleida, mentre que la resta pertanyen a Tarragona, les Terres de l'Ebre i la Catalunya Central.


L'estudi atribueix una part d'aquest despoblament a l'important pes del sector terciari en l'economia catalana, que el 2019 aglutinava més del 78% dels llocs de treball. Per això, per frenar aquesta tendència cal fomentar la diversificació i el desenvolupament econòmic. A més, apunta també que la renovació generacional reposa sobre els joves d'origen estranger, un col·lectiu que es mou per les necessitats del mercat de treball. Una altra de les conclusions de l'estudi és que l'ocupació femenina és essencial per mantenir el sector dels serveis en aquestes comarques, ja que es tracta d'un tipus d'ocupació molt feminitzada.


Un dels municipis presents en aquest estudi és Térmens, a la Noguera, que té una de les taxes d'immigració més baixes del país. La seva alcaldessa, Concep Cañadell, apunta que un dels principals elements per fixar població al territori és la presència de serveis.

Al utilizar este sitio web, aceptas nuestra política de cookies. ×
arrow_upward