"ILP universitats: una lliçó de lluita"

Fa uns dies el Parlament de Catalunya aprovava la ILP (iniciativa legislativa popular) per la rebaixa de les taxes universitàries per una àmplia majoria i cap vot en contra. Una iniciativa en la qual he tingut el plaer de participar elaborant el seu text jurídic de reforma de la Llei d'universitats que ha estat, de principi a fi, gràcies als estudiants i les estudiantes.

La velocitat amb què rebem i canviem de notícies i amb què s’esdevenen nous fronts oberts, no ens han deixat assaborir la gesta tan gran que han dut a terme el nostre estudiantat, després d’una llarga espera des del setembre de 2018 en què començàvem a traçar l’estratègia jurídica que ens havia de dur fins a la victòria.

Sovint és quan mirem enrere que podem veure endavant. I el retrovisor mostra la gran virtut d'aquesta iniciativa legislativa popular, que no sols s'ha enfrontat a totes les dificultats jurídiques i pràctiques amb què topen totes les altres sinó que, en aquest cas, la tasca d'estudi, elaboració, debat, campanya mediàtica, difusió, recollida de 65.000 signatures arreu del país i defensa de la ILP al carrer i al Parlament, pandèmia inclosa, ha estat feta com una veritable cursa de relleus entre estudiants que, curs rere curs, anava canviant i en tots els casos us puc dir que s'hi han deixat la pell.

Perquè la lluita és l'únic camí i aquesta és una lliçó de vida que us endureu orgullosos i orgulloses tots els que heu fet possible que en aquest país el Parlament sencer, i irremeiablement el govern, es pleguin a una justa i legítima demanda estudiantil que feia una dècada que ressonava.

Només amb preus assequibles és poden accedir als estudis universitaris i mentre països com Cuba o els nòrdics saben bé que la gratuïtat no està renyida amb la qualitat de les seves excel·lents facultats, aquí impera una mirada mercantilista que si no arriba a ser pel cop a la taula de l'estudiantat amb la ILP ara seguiria aprofundint en l’espiral capitalista que tot ho destrossa. Perquè només amb igualtat d'oportunitats tenim futur.

Amb la ILP aprovada fixem per primer cop un marc català de preus universitaris però, compte, sense deslliurar-nos de la dependència de l'estat que segueix ostentant la competència de fixar el llindar màxim. I si bé ara a Catalunya sempre restarà en la banda de preus més baixos, que ningú oblidi que és gràcies a la ILP i no pas perquè el govern català (ni l'actual ni l'anterior) utilitzessin la seva potestat reglamentària per fer-ho possible. I ull, perquè si canvien les tornes a Madrid ja hi tornarem a ser, coses de la submissió nacional, una més que apuntar al llistat interminable de raons socials per a la independència.

Ara tothom vol sortir a la foto i jo que ho celebro, tots quiets i a somriure, que l'estudiantat us vigila i no us deixarà fer de les vostres tan fàcilment perquè ara una Llei els dona la força normativa, que la força moral l’han tingut sempre i a tota hora.

Gràcies estudiants, gràcies estudiantes, heu sembrat futur i el país sencer en recollim els fruits! Ara, cap a la gratuïtat!


Esther Sancho, advocada.


Al utilizar este sitio web, aceptas nuestra política de cookies. ×
arrow_upward