"Sant Jordi i els dracs"

Dissabte passat vam recuperar Sant Jordi. Ens vam fer la il·lusió d’haver vençut el drac de la pandèmia que aquests darrers dos anys ens l’havia enterbolit. I malgrat els ensurts que ens va donar el temps, vam sortir i vam regalar-nos roses i llibres com sempre havíem fet. Vull creure que tots esteu d’acord en celebrar aquesta festa que no sé com ens hem inventat i que difícilment podria agermanar dues icones tan emblemàtiques

Però de dracs en tenim molts. Malauradament molts més que Sant Jordis. Divendres a la tarda vaig tenir el plaer de presentar un llibre escrit per Joaquim Bosch Grau, un jutge valencià que no té pèls a la llengua, sobre la corrupció a Espanya. El seu títol és ben significatiu “La patria en la cartera”. Dona bo llegir un llibre com aquest, que intenta analitzar, des d’una perspectiva serena i no partidista, la problemàtica de la corrupció a l’estat.

D’entrada, ens tranquil·litza amb una consideració, ben raonable, però que no tots tenim interioritzada: la tendència a la corrupció no és una característica genètica dels espanyols ni dels europeus del sud, ni de cap altre poble. Totes les persones tendeixen a aprofitar-se dels forats que el sistema ofereix per lucrar-se i és responsabilitat del mateix sistema muntar mecanismes eficients per impedir que aquestes temptacions puguin oferir possibilitats d’èxit.

Un altre dels aspectes que m’han semblat especialment destacables d’aquest llibre és l’anàlisi de la influència de la dictadura franquista en l’actual estat de la corrupció. Massa vegades tendim a creure que el franquisme va ser un parèntesi en l’evolució cap a la democràcia i que, un cop superada, repreníem el curs de la història que havíem deixat aparcat amb la derrota de la II República. En Joaquim Bosch, pel que fa a la corrupció, ens demostra que no. Quaranta anys de dictadura corrupta i una transició més que discutible ens han dut a la situació actual, de la qual ens hem d’avergonyir i contra la qual hem de fer un esforç per lluitar.

Com va dir l’autor en la presentació, la corrupció a Espanya no entronca amb la picaresca del Lazarillo de Tormes. És corrupció sistèmica i antidemocràtica i és responsabilitat nostra erradicar-la.

Simeó Miquel

Advocat

Al utilizar este sitio web, aceptas nuestra política de cookies. ×
arrow_upward