"On expliquem la Guerra Civil Espanyola?", l'opinió d'Alberto Velasco

Soc soci del Centre d'Estudis Comarcals del Segrià, i d'aquí que ahir dimecres rebés un correu de l'entitat en què se'ns consultava als socis sobre si calia donar suport a un manifest a favor de la creació a Lleida d'un centre d'interpretació de la Guerra Civil Espanyola i la postguerra. Aquest és un tema que ja fa dies que sura pels ambients culturals i polítics de la ciutat, tot i que ha anat prenent diferents formes. La darrera, el tema de l'escut franquista que presideix la façana de la caserna de Gardeny i que la Paeria s'ha proposat retirar d'allà. I també podem afegir-hi la proposta de fer aquest centre d'interpretació a la Seu Vella.


Efectivament, Lleida té una necessitat imperiosa d'explicar el patiment de la ciutat i els seus habitants arran dels fets de 1936-1939, així com durant la repressió franquista posterior. És tan bèstia el que van viure els nostres avantpassats que és profundament injust que no s'expliqui com cal allà on s'ha d'explicar, això és, als museus. Quan dic com cal, vull dir, d'una forma permanent. I aquí és on rau el problema, ja que Lleida no té una infraestructura adequadament plantejada com per poder-ho fer. A dia d'avui, no pot fer-se al Museu de Lleida, perquè el seu discurs finalitza a finals del segle XVIII, d'acord amb el que estableix el projecte museològic del museu i al que establia el pla de museus de la ciutat de 1996, que està mort i enterrat.


Com hem de resoldre aquesta situació? Doncs amb un nou pla de museus de la ciutat i amb una vertebració adequada de les infraestructures museístiques que tenim. La ciutat no aixecarà el Museu d'Història de la Ciutat que estava previst al pla de museus de 1996, i ara cal buscar una fórmula que doni resposta a aquesta mancança. El Museu de Lleida ha de tenir un rol cabdal en aquest projecte i ha de convertir-se en el nus gordià d'aquest procés, en què hauran de jugar un paper igualment rellevant altres institucions i monuments de la ciutat.

Al utilizar este sitio web, aceptas nuestra política de cookies. ×
arrow_upward