Els descendents de pagesos i ramaders podran fer-se un habitatge a les explotacions situades en micropobles

Els descendents de pagesos i ramaders podran fer-se un habitatge a les explotacions ramaderes i agrícoles situades en micropobles encara que aquestes estiguin en sòl rústic. És un dels canvis urbanístics que el Govern vol aprovar amb els pressupostos del 2022 per tal de lluitar contra el despoblament rural.


El canvi afectarà els descendents dels titulars d'una explotació rústica familiar, que podran construir-se o rehabilitar un habitatge en aquesta mateixa finca per destinar-lo a ús residencial. La norma serà aplicable als municipis sense nucli de població, els de menys de 500 habitants o amb una població inferior a 3.000 habitants i un mínim de 10 nuclis. Aquest canvi, segons el vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, pot servir per garantir la continuïtat de les explotacions, ja que "sovint ens passava que quan hi havia d'haver continuïtat a les explotacions rústiques als petits municipis hi havia moltes dificultats perquè els descendents poguessin habitar la finca i tenir un lloc per donar aquesta continuïtat".


Un altre canvi previst de cara al 2022 és que les cooperatives i agrupacions agràries podran construir o reutilitzar edificacions en sòl rústic per destinar-les a l'allotjament de temporers. D'altra banda, també es vol simplificar els tràmits per a l'autorització de construccions agrícoles i ramaderes dotant de majors competències als ajuntaments, i es vol facilitar el desenvolupament d'activitats econòmiques en sòl no urbanitzable, ampliant-ne els usos a activitats com ara el turisme rural.


Aquest conjunt de mesures, apunta Puigneró, suposen "una discriminació positiva que busca l'equitat territorial" i que han de servir per garantir l'arrelament de les famílies al territori. "El que fem és adaptar l'urbanisme a la necessitat del món rural i no al revés. El cafè per a tots en aquesta matèria s'ha acabat i comencem una nova etapa, en la qual donem resposta a algunes reivindicacions que eren necessàries, ja que la llei d'urbanisme té molts anys i necessitava ser reformada", afirma el vicepresident. Aquestes mesures estan incloses a la Llei d'acompanyament dels pressupostos per al 2022, i entrarien en vigor l'1 de gener si els comptes són aprovats pel Parlament.

Al utilizar este sitio web, aceptas nuestra política de cookies. ×
arrow_upward