Una recerca europea desenvolupada a la demarcació de Lleida permet detectar la mobilitat dels ramats analitzant les dents

Una recerca europea desenvolupada a la demarcació de Lleida ha permès detectar la mobilitat dels ramats analitzant les dents dels animals. L'estudi s'ha fet amb un ramat d'ovelles de raça xisqueta de Rivert, al Pallars Jussà, i de cabra catalana de Vilanova de Meià, a la Noguera.


El projecte s'emmarca en la iniciativa ZooMWest i s'ha desenvolupat durant els darrers quatre anys. L'estudi de les dents dels animals ha permès crear referencials per extrapolar-los als ossos que es troben en jaciments arqueològics. Ara, aquests s'estan comparant amb mostres d'Itàlia, Portugal i d'altres punts de Catalunya i de períodes diferents. Aquesta comparativa ha de permetre saber quan es van donar els primers moviments transhumants i les implicacions socials, polítiques i econòmiques que van tenir en la mobilitat.


Ariadna Nieto, investigadora de la Universitat de Lleida, explica que aquesta investigació és "clau" perquè permetrà millorar les tècniques biomoleculars per a investigar els orígens de la transhumància, els canvis en la mobilitat dels ramats al llarg del temps i les interaccions entre territoris. Aquesta recerca analitza també la relació entre les pràctiques ramaderes i el context sociopolític. Caracteritzar l'evolució de la producció ramadera a Catalunya al llarg del temps i, sobretot, entendre com els canvis en la composició dels ramats es relacionen amb els canvis en els models econòmics i socials, és el que persegueix l'estudi.


D'aquest estudi també se'n desprèn la importància de les races autòctones locals i la ramaderia extensiva, ja que la supervivència d'aquestes espècies està determinada per la capacitat de moure's pel territori i adaptar-se.

Al utilizar este sitio web, aceptas nuestra política de cookies. ×
arrow_upward