"Civilitat" l'editorial de Jordi Sebastià a l'Un Dia Més

Si vostès que ens escolten (o ens llegeixen) haguessin d'escollir entre el dret a la vida i el dret a divertir-se, quin triarien?


Ho dic per la polèmica, i problema, sorgit pels aldarulls que s'han produït enmig dels botellots de Barcelona. A Lleida, els botellots que s'han produït durant els darrers dies, bàsicament el dijous, no va produir grans destrosses, però sí un munt de brossa acumulada en un espai lúdic i natural com és la canalització del riu Segre.


Abans de res, una consideració prèvia. No em sembla malament que un grup de joves, o qui sigui, es posi a veure al carrer si compleix les mesures sanitàries i després recull la brossa. Ha passat sempre i seguirà passant, i amb el cost de la vida i els salaris baixos, passarà cada cop més habitualment.


Un cop dit això, penso jo, no hi ha pràcticament res a parlar. Si posem en relleu la necessitat de mantenir les condicions sanitàries en una època, encara, de pandèmia, no hi ha balança possible que sostingui el pes de la raó. Sembla que una part de la societat ha oblidat que hi ha molta gent que segueix emmalaltint, i que alguns ho fan de forma greu. Hi ha un cert col·lectiu -em nego a generalitzar amb allò dels "joves"- que no vol veure que la malaltia persisteix, i que si no vigilem hi haurà una recaiguda.


El dret a passar-ho bé, jo no sé en quin punt de la legislació apareix. Ara, el dret a la vida sí que hi és. No cal mirar normes ni codis per saber que si algú fa alguna cosa que perjudica els altres, no ho ha de fer. Però sembla que s'ha de dir.


Sobre els aldarulls, l'incivisme aquí i allà, doncs tenim un problema. Hi ha una part de la societat, que com amb la pandèmia, actua amb cert egoisme. No vol entendre que la societat la conformem tots, i que l'espai públic (o fins i tot el privat d'una altra persona) no està pel seu exclusiu gaudi. No donem valor als béns comuns, com tampoc a la resta de persones.


Tinc una mala notícia. A poc a poc ens estem convertint en una cosa propera a les bèsties salvatges. La diferència entre animals i persones, a mi em van ensenyar que era la civilització, o com a mínim la "civilitat", i sento dir que l'estem perdent.

Al utilizar este sitio web, aceptas nuestra política de cookies. ×
arrow_upward