"Una creu falsa a Madrid i a París", l'opinió d'Alberto Velasco

No sempre un l'encerta. El 2016, quan servidor encara era conservador del Museu de Lleida, vaig proposar que la Generalitat adquirís una creu processional de plata, d'inicis del segle XVI i amb la marca de Cervera, que sortia a subhasta a Madrid. La Generalitat va fer-me cas i va comprar-la. Amb tot, dies després va aparèixer un article d'un especialista que demostrava que algunes creus d'orfebreria catalanes que rondaven pel mercat eren falses. Una d'elles, la que Generalitat acabava de comprar. Poden vostès imaginar l'angoixa que va agafar-me. Però bé, em quedava el consol que no vaig ser l'únic que va picar l'ham, ja que altres experts havien afirmat que era autèntica. En qualsevol cas, la compra va desfer-se i la sang no va arribar al riu.


Però la creu falsa de Cervera ha tornat a creuar-se en el meu camí aquesta setmana, cinc anys després. Per sorpresa meva, mirant un catàleg d'una subhasta que ha de fer-se aquest dijous a París, vaig topar-me de nou amb ella, la meva creu. El propietari, davant la venda frustrada a Madrid i sabent que la peça és falsa, l'ha dut a vendre a França per veure si algun antiquari o col·leccionista incaut cau en el parany. En veure-ho, vaig indignar-me. Per això, vaig decidir fer-ho públic en un fil de Twitter [aquí] etiquetant a la Interpol, la Gendarmeria francesa i la Guàrdia Civil, ja que podria tractar-se d'un delicte d'estafa. A hores d'ara ignoro si algun d'aquests cossos policials intervindrà, però com a mínim, la meva crida pública ha servit perquè la casa de subhastes retiri la creu de la venda.


Explico tot això una mica com a teràpia personal, ja em perdonaran vostès. Pensin que necessitava expiar el meu pecat de 2016, i aquesta era una bona forma de fer-ho, aconseguint que es retirés de circulació una obra que algú pretén vendre fraudulentament. Aquesta és la manera amb què els historiadors de l'art contribuïm a fer un món millor. No salvem vides, però la nostra feina és d'absolut compromís amb el passat i la nostra societat.

Al utilizar este sitio web, aceptas nuestra política de cookies. ×
arrow_upward