La pandèmia ha accelerat el relleu generacional dels voluntaris de Càritas Lleida

La pandèmia ha accelerat el relleu generacional dels voluntaris de Càritas Lleida. Abans de la covid-19, el 60% tenia més de 65 anys, però amb el virus van haver d'aturar la seva activitat en pertànyer a col·lectius de risc.


És el cas de la Teresa Betriu, que explica que, amb la covid-19, es va trobar que amb 74 anys no podia fer de voluntària com abans. "Em vaig trobar que amb 74 anys no podia fer res. Vaig haver de deixar de donar classes de català a les dones immigrants del poble, que és el que més he trobat a faltar", explica la Teresa Betriu, encarregada de Càritas a Artesa de Lleida. "A més, com que m'havia de quedar a casa no podia seguir repartint aliments, però els veïns del poble, conscients de la situació d'emergència, em portaven pa, fruita i verdura, però no ho podia distribuir", relata. Llavors la Teresa, va demanar ajuda a la seva néta, que havia col·laborat puntualment amb Càritas. "Jo anava quan no hi havia ningú a fer els paquets als baixos de la parròquia, on tenim un magatzem i una aula on fèiem les classes, i llavors la meva néta quedava per telèfon amb les persones que necessitaven aliments i els donava el paquet per torns, perquè no coincidissin amb ningú més", explica Betriu.


Una de les tècniques de voluntariat a Càritas Lleida, Maria Rosa Seyós, explica que amb la covid-19 hi va haver gent que es va adonar que podia col·laborar. "Es van adonar que podien col·laborar i, després del confinament domiciliari, quan van tornar a treballar, van comprovar que seguien disposant de temps lliure per poder dedicar a Càritas de manera desinteressada", explica Seyós. Els nous voluntaris són, majoritàriament, persones d'entre 30 i 50 anys, que han descobert que Càritas té engegats diversos programes, més enllà de repartir roba i menjar.


Amb la pandèmia, les atencions de Càritas Lleida van augmentar molt, sobretot als pobles. Els primers mesos, la demanda d'aliments va augmentar entre un 40% i un 50%, i en alguns casos fins al 60%.

Al utilizar este sitio web, aceptas nuestra política de cookies. ×
arrow_upward