L'escultura d'Indíbil i Mandoni de Lleida ja és camí del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya per ser restaurada

L'escultura d'Indíbil i Mandoni de Lleida ja és camí del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya per ser restaurada. Aquestes tasques duraran uns 6 mesos, durant els quals la peça ha de recuperar la funda de la falcata, el grilló i la llança que es va robar fa dos anys. Els treballs també inclouran una rehabilitació integral del conjunt escultòric. Durant els sis mesos que la peça romandrà a les dependències del Centre de Restauració de Béns Mobles també es repararà la peanya sobre la qual descansa el monument. L'actuació té un valor de 40.000 euros que, gràcies a un acord entre la Paeria i la Generalitat, se sufragarà en un 75% pel Departament de Cultura i en un 25% pel consistori lleidatà.


L'escultura dels cabdills Indíbil i Mandoni homenatja els herois ilergets que van defensar Lleida dels atacs dels cartaginesos i romans al segle 3 abans de Crist. La peça original, creada per Merard Sanmartí el 1882, representava els guerrers celtes Istolaci i Indortes i es va realitzar en guix com a part d'una beca d'estudis artístics de l'autor. Després, l'escultura va passar a formar part de la col•lecció de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú, a instàncies del seu fundador, que en l'època va ser ministre d'Ultramar. El 1945, l'Ajuntament de Lleida va encarregar fondre una escultura en bronze dedicada a Indíbil i Mandoni basada en l'obra de Sanmartí. Inicialment es va emplaçar als Camps Elisis, durant la celebració de la Fira de Sant Miquel del 1946 i, poc després, el conjunt va ser traslladat a la seva ubicació actual.

Al utilizar este sitio web, aceptas nuestra política de cookies. ×
arrow_upward