El Procicat aprova el tancament de bars i restaurants i la limitació de l'aforament al comerç i la cultura

El Procicat ha aprovat el tancament de bars i restaurants i la limitació de l'aforament al comerç i la cultura per frenar els contagis de Covid-19. El Govern també demana limitar la mobilitat fora del seu municipi i els contactes socials. Les mesures entraran en vigor entre la nit de dijous i divendres.L'executiu redueix al 30% l'aforament al comerç i als mercats, obliga a suspendre congressos, convencions i fires, tanca sales de jocs i bingos i limita les activitats esportives als gimnasos. Bars i restaurants estaran tancats 15 dies i només podran oferir recollida o servei a domicili, amb els restaurants dels hotels restringits únicament als hostes. Als espectacles culturals, l'aforament serà del 50%.


El vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, ha dit que "cal actuar avui per evitar un confinament total en les properes setmanes". "La salut és el més important", ha afegit, remarcant que cal actuar "amb contundència" per evitar "de totes-totes" un nou confinament. Aragonès ha dit que el Govern és conscient que pren "decisions difícils" amb conseqüències econòmiques i socials però ha remarcat que són "del tot imprescindibles per fer front a la primera envestida de la segona onada de la pandèmia".


En el sector comercial, el Govern preveu el tancament de tota activitat que impliqui el contacte físic, amb l'excepció de les perruqueries. En els centres comercials i establiments amb més de 400 metres quadrats caldran controls específics d'accés, més enllà de la restricció d'aforament al 30%. També s'hauran d'habilitar fluxos de pas per evitar l'encreuament de gent. Les zones comunes als centres comercials estaran tancades. Els clients de les botigues sempre hauran de mantenir una distància d'1,5 metres amb la resta de persones i, quan no sigui possible per les peculiaritats del comerç, s'haurà de restringir l'aforament a una sola persona per cada compra.


Pel que fa a les mesures que afecten el sector de l'hostaleria, els professionals alerten del perjudici que això els pot suposar, ja que molts s'hauran d'acollir novament a un ERTO, i avisen que un 40% dels establiments podrien haver de tancar definitivament. De fet, des de la Federació d'Hostaleria de Lleida asseguren sentir-se "maltractats". 


El sector cultural patirà una nova restricció del 50% de l'aforament, i haurà de tancar, com a molt tard, a les onze de la nit. Els seients sempre s'hauran d'assignar prèviament. La mesura també afecta espectacles públics o altres activitats recreatives.


Als hotels, les zones comunes només podran comptar amb un 50% de l'aforament. Els gimnasos i equipaments esportius hauran de treballar amb cita prèvia i un aforament del 30%. També hauran de tancar les instal•lacions com poliesportius que no tinguin controls d'accés per vigilar l'aforament. A més, queden suspeses quinze dies les competicions esportives d'àmbit català de tot tipus, ja siguin federades, escolars o privades, per tal d'evitar desplaçaments pel territori. Tot i això, la Unió de Federacions Esportives de Catalunya reitera que la pràctica esportiva s'ha realitzat seguint tots els protocols i que l'ajornament està motivat per la situació global. En una entrevista a La Xarxa, el president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya, Gerard Esteva, defensa aquesta "bona praxi" en les darreres setmanes per part del sector esportiu de Catalunya. Pel que fa a xifres, Esteva parlava d'uns 24.000 partits que s'hauran d'acabar ajornant al llarg d'aquestes dues setmanes. Això no afecta, però, competicions com la Segona Divisió B, on juga el Lleida Esportiu, ja que es tracta d'una categoria semi professional i forma part d'una estructura de calendari estatal.


D'altra banda, les restriccions inclouen també la petició de fer les classes universitàries de manera telemàtica. Una d'aquestes és la Universitat de Lleida, que ja ho té tot a punt per començar a impartir de manera virtual les sessions teòriques a partir d'aquest dijous. Tot i això, les classes pràctiques es mantindran de manera presencial, tal com ha explicat el Vicerector d'ordenació acadèmica de la universitat lleidatana, Francesc Giné, a Ua1 Lleida Ràdio, on ha afegit que quan es va posar en marxa el curs ja es va fer amb totes les mesures de seguretat. 


Entre les restriccions, també hi ha l'obligació de tancar els parcs i fires d'atraccions, així com les estructures desmuntables recreatives. A més, els parcs i jardins hauran de tancar a les vuit del vespre.


El Govern manté la prohibició de fer reunions de més de sis persones, ja siguin en l'àmbit públic com privat. A més, fora de casa aquests grups de sis persones no podran ni menjar ni beure. Les limitacions de reunions no inclouen les activitats de feina, de culte, els enterraments o l'ús del transport públic. Tampoc afecten les activitats escolars ni les de lleure infantil. Això sí, els actes religiosos i de culte tindran una limitació del 50% en l'aforament.


Les noves mesures aprovades pel Procicat deixen sense efecte les resolucions aprovades en les últimes setmanes a nivell territorial, i unifiquen els criteris a tota Catalunya. El Govern preveu que entrin en vigor entre dijous i divendres, amb una durada inicial de 15 dies. Les restriccions han de rebre l'aval del TSJC.


Tot plegat quan el risc de rebrot per Covid-19 a Catalunya segueix pujant i ja arriba a 362, amb un increment de 24 punts en 24 hores, segons les dades actualitzades del Departament de Salut. La taxa de transmissió o velocitat de contagi puja també lleugerament i arriba a 1,37. En l'actualització de dades s'han declarat 1.510 nous casos confirmats per PCR i s'ha informat de 23 noves morts. Actualment hi ha 1.024 persones ingressades per coronavirus als hospitals, 189 de les quals a l'UCI.


Al utilizar este sitio web, aceptas nuestra política de cookies. ×
arrow_upward