L'alcalde de Lleida demana al govern espanyol un nou decret llei "urgent" sobre el romanent dels ajuntaments

L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, demana al govern espanyol un nou decret llei "urgent" sobre el romanent dels ajuntaments. El paer en cap demana que qualsevol consistori, sigui quina sigui la seva situació econòmica, s'hi pugui acollir.


Amb la proposta de decret llei que havia fet el govern espanyol, l'Ajuntament de Lleida, que té un deute de 175 milions d'euros, no es podia acollir a cap mena d'ajuts estatals per pal·liar la crisi de la Covid. Un fet que Pueyo considera un greu perjudici contra els ciutadans lleidatans. "El govern espanyol té l'obligació d'elaborar molt de pressa, amb urgència, un nou decret llei que satisfaci les necessitats de tots els ciutadans i tots els ajuntaments de l'estat, sigui quina sigui la seva situació econòmica, i no fer el què una vegada més ha evidenciat, que és buscar la centralització i la imposició de més polítiques d'austeritat per a la ciutadania", ha dit. 


Pueyo també ha recordat que durant la crisi de la Covid la Paeria no ha rebut "ni un sol euro" de l'estat. En aquest sentit, de cara a un nou decret llei demana que els 5.000 milions d'euros que s'han de destinar als ajuntaments es reparteixin d'acord amb criteris objectius, com ara el nombre d'habitants, el nombre d'ERTOs o la despesa que han tingut els ajuntaments.Rebutjada la proposta inicial de l'executiu espanyol

El govern espanyol no ha aconseguit aquest dijous convalidar el decret de romanents dels ajuntaments, que ha topat amb el 'no' del PP, Cs, Vox, ERC, JxCAT, CUP, PNB, Bildu, Compromís, BNG, i CC. PSOE i Podem s'han quedat sols defensant el que la ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero, ha definit com un "mecanisme voluntari" que és "l'única" via perquè els ajuntaments puguin accedir als seus propis superàvits. Segons Montero "no té sentit" que el Congrés hagi furtat als alcaldes decidir si els interessa o no acollir-s'hi. El decret ha quedat rebutjat amb 156 vots a favor i 194 en contra.


El decret de romanents dels ajuntaments establia un sistema que permetia que els consistoris accedissin a 5.000 MEUR dels seus propis superàvits a canvi de cedir a l'Estat la resta dels seus estalvis durant un termini de 10 anys a partir del 2022.


Podem finalment ha votat a favor després d'assolir un acord amb l'executiu espanyol perquè el 60% del fons de 5.000 MEUR, és a dir 3.000, es repartissin amb criteris poblacionals.

Al utilizar este sitio web, aceptas nuestra política de cookies. ×
arrow_upward