Mesos després del tancament de les residències, les famílies demanen més flexibilitat per poder visitar als seus éssers estimats

Les residències de gent gran han estat en molts casos els epicentres de la pandèmia de Covid-19. Això ha fet que Salut les tanqués amb pany i forrellat per evitar l'entrada de possibles nous casos. Ara, però, mesos després que es dictaminés la prohibició de les visites, les famílies demanen més flexibilitat per poder visitar als seus éssers estimats.


La majoria de les residències per a la gent gran de la demarcació de Lleida van tancar portes a mitjans del mes de març, amb la declaració de l'estat d'alarma. Algunes, però, ho van fer abans, com a mesura preventiva. És el cas del centre on viu l'àvia de la Laura Garcia, que explica que no van tenir temps de fer-se a la idea que estarien sense veure-la una temporada, un període que ja és de més de sis mesos. 


A la residència de la Clara, l'àvia de la Laura, no hi ha hagut cap cas de Covid-19. Un fet que la família atribueix precisament a aquest tancament tan primerenc. També explica que la seva àvia "té degeneració neuronal, i si abans ja ens costava que ens reconegués, no sabem com la trobarem ara, perquè les trucades es fan una vegada a la setmana per videotrucada, i només truquen a un dels familiars, així que no sabem si la padrina ens tornarà a reconèixer després d'això". 


Un altre cas és el de l'Esther Bernaus. La seva mare es troba en una residència de la ciutat de Lleida on sí que hi ha hagut alguns casos de Covid, entre ells el de la seva mare. Tot i que va ser asimptomàtica i ja es troba recuperada, l'Esther explica que ha perdut molt pes i, sobretot, que ha perdut moltes capacitats cognitives, ja que pateix demència. "La meva mare té 94 anys i qualsevol dia li passarà alguna cosa. Jo aquest dol ja el tenia assumit, però no així", diu Bernaus, que explica que "els meus fills no la veuen, la veuen per una pantalla. I no ens coneix ja ara. Ens coneixia, més o menys, perquè reia quan ens veia, però ara ho hem perdut tot". Per això, tot i que a nivell sanitari no té cap queixa, sí que creu que "és un protocol que està adreçat a la salut física i a la gestió política de la situació, per no tenir xifres de morts o positius als centres, però s'han oblidat de la part humana". Tot i això, l'Esther destaca l'esforç fet pels treballadors dels centres, "penso que les residències, o com a mínim la meva, s'han esmerçat un munt, s'han desviscut. Jo he fet videotrucades gairebé cada dia. Però aquesta altra part no els hi han deixat fer". 


Més de la meitat de les residències de Catalunya tenen actualment prohibides les visites, les sortides i els ingressos pel risc de contagi de covid-19.

Al utilizar este sitio web, aceptas nuestra política de cookies. ×
arrow_upward