Notícies

VAGA 21F: Els CDRs tallen l'A-2 en ambdós sentits a Tàrrega i mitja dotzena de vies més

CDRs Lleida

Jornada de vaga general a Catalunya convocada per la Intersindical-CSC. Aquest sindicat majoritari és el precursor de la iniciativa, però altres sindicats i organitzacions també hi donen suport, com per exemple el Govern de la Generalitat.

Les primeres afectacions per la vaga s'han donat en el trànsit. A la demarcació de Lleida, els CDRs tallen des de dos quarts de set l'A-2 a Tàrrega en els dos sentits. La via també ha estat tallada durant gairebé dues hores a Sidamon en sentit Barcelona, però ha quedat reoberta cap a un quart de 8 després de netejar la calçada. També estan tallades la C-13 a Lleida, l'N-240 a les Borges Blanques, la C-242 a la Granadella i l'N-260 a la Seu d'Urgell i a Lles de Cerdanya. A la capital del Segrià, els manifestants bloquegen la sortida dels autobusos urbans i la central de mercaderies del polígon. D'altra banda, hi ha anunciada una marxa lenta aquest migdia a Tremp.

Serveis Mínims

També pel que fa al transport, la Generalitat ha decretat uns serveis mínims als Ferrocarrils de la Generalitat del 50% en les hores punta (de 6.30 a 9.30 i de 17.00 a 20.00 hores) i del 25% la resta del dia. En el cas de Renfe, els serveis mínims de Rodalies seran del 33% dels trens durant tota la jornada. Pel que fa als trens AVE i Avant, els serveis mínims són del 78%.

Pel que fa als serveis mínims en escoles i instituts, els serveis mínims estableixen la ràtio alumnes-professor habitual en cas de vaga. Per a les aules d'ensenyament infantil i primari, és a dir, de 3 a 12 anys, hi ha d'haver un docent per cada sis aules. En els casos d'educació especial, la proporció és d'un docent per cada quatre aules. Així mateix, s'estableix un terç del personal per garantir la seguretat en l'horari de menjador i activitats complementàries. Per als més petits, és a dir, a les guarderies o llars d'infants, s'ha de garantir el servei d'un terç de la plantilla.

A les universitats catalanes, els sindicats estudiantils han convocat els alumnes a secundar les aturades. El Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), amb presència en la gran majoria de campus, ha cridat a "buidar les aules per la vaga general", segons el lema que han escollit per a l'ocasió.

Als centres d'atenció primària (CAP) la Generalitat ha decretat un mínim del 25% del servei ordinari. No obstant això, els serveis d'urgència tenen l'obligació d'operar amb normalitat. Als hospitals s'han de garantir els tractaments de radioteràpia i quimioteràpia en situacions urgents i de necessitat vital i, en altres situacions, depèn del criteri del facultatiu que atengui el malalt. També els serveis mínims han d'assegurar el funcionament normal de les unitats especials, com la de cures intensives, unitats coronàries, hemodiàlisi, neonatologia i parts. Així mateix, s'atendrà l'activitat quirúrgica inajornable derivada de l'atenció urgent i greu, a criteri de la direcció mèdica.

Mobilitzacions

La Intersindical també ha convocat mobilitzacions entre les 11 i la 1 a les capitals de comarca i altres municipis. A Lleida, una manifestació sortirà a les 12 de la plaça Víctor Siurana, davant del Rectorat. A Barcelona sortirà des de plaça de la Universitat. A la tarda, tots els impulsors de la vaga general es concentraran a les 6 en diferents punts del país. A la capital del Segrià, aquesta sortirà des de la plaça Ricard Vinyes, mentre que a la capital catalana ho farà dels Jardinets de Gràcia.

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta serveix per evitar el spam.