Notícies

Una sentència reconeix els danys de l’abellerol a l’apicultura

ACN

La resolució, a més, afirma que l’administració té una responsabilitat patrimonial sobre els perjudicis que provoca aquest ocell.

La indemnització conjunta, recollida en la sentència del jutjat contenciós-administratiu de Lleida, és de 56.000 euros, la totalitat reclamada pels 6 apicultors lleidatans que impulsaven la demanda i que comptava amb el suport jurídic d’Unió de Pagesos.

Aquestes reclamacions pels danys de l’abellerol van ser presentades el 2014, en referència a l’exercici del 2013, davant el Departament de Territori i Sostenibilitat, i van ser desestimades, motiu pel qual els apicultors les van impugnar davant dels tribunals del Contenciós-administratiu.

El responsable del sector apícola d'Unió de Pagesos, Josep Maria Claria, ha celebrat aquesta sentència. Arran de la resolució judicial, Claria ha explicat que han demanat trobar-se amb l'administració per afrontar aquesta nova situació. Tot i això, tindrà un pes important l'estudi que en breu ha de veure la llum per comprovar els danys que es poden produir: "Nosaltres ens regirem al que digui l'estudi, només volem saber si hi ha un perjudici per a nosaltres".

En aquest sentit, el sector reclama al Govern que torni a instaurar l’ajut per pal·liar els danys de l’abellerol que es va atorgar entre el 2005 i el 2012 però després es va eliminar per manca de pressupost.

Cal recordar que l’abellerol és un ocell protegit que causa danys greus a les abelles. El perjudici de l’abellerol a l’apicultura és, sobretot, a causa de la inhibició del treball de les abelles, que no surten de les arnes i, per tant, hi ha una pèrdua de producció.

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta serveix per evitar el spam.