Notícies

Un 40% de l'estudiantat universitari s'ha sentit víctima d'assetjament predatori, segons un estudi de la UdL

Universitat de Lleida

La recerca avala la recent inclusió d'aquest delicte al Codi Penal espanyol

Un 40% de l'estudiantat universitari s'ha sentit víctima algun cop de l'assetjament predatori, en persona o a través de tecnologies de la informació i comunicació. Així ho assenyala una recerca de la Universitat de Lleida, que avala la recent inclusió d'aquest delicte al Codi Penal espanyol.

El treball és el primer estudi que s'ha fet a l'Estat espanyol sobre aquest tipus d'assetjament després de la seva incriminació com a delicte. Els investigadors de la UdL han entrevistat prop de 1.200 estudiants de vuit universitats, quatre catalanes i quatre del País Valencià. Les conclusions assenyalen que un 44% de les noies i un 33% dels nois han estat víctimes d'aquest patró de conducta insidiós. La professora de Dret penal de la UdL i directora de l'estudi, Carolina Villacampa, explica que les conductes més freqüents de stalking són el cyberstalking, és a dir, intentar contactar amb la víctima a través de les TIC, com ara Whatsapp, e-mail o xarxes socials. En segon lloc hi ha aquelles conductes que busquen el contacte físic amb la víctima, com ara seguir-la pel carrer o esperar-la al sortir de casa, la feina o la universitat.

La recerca de la UdL també estableix les característiques tant de víctima com de victimari, la dinàmica pròpia d'aquests comportaments –tipus, durada i freqüència-, l'impacte que tenen en les víctimes i els efectes psicològics que els generen i, finalment, quines han estat les estratègies d'afrontament adoptades per les víctimes. Només un 16% ho denuncia.

L'estudi es presentarà aquest dijous al Campus de Cappont de la UdL en el marc de la jornada 'Formes contemporànies de violència de gènere: Stalking'.

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta serveix per evitar el spam.