Notícies

"Sobre el sector financer", l'opinió de l'economista Xavier Ticó

Ua1 Ràdio

Sobre el sector financer

Les recents compareixences d'en Rodrigo Rato, en Pedro Solbes i en Julio Segura davant la comissió d'investigació sobre la crisi bancària al Congrés de Diputats posen novament en primer pla el sector financer a Espanya.

L'economista americà Joseph Stiglitz, premi Nobel d'Economia, fa anys que predica contra els excessos del Fons Monetari Internacional i la desregulació del sistema financer, advertint que és un sector que cal vigilar molt a prop. En una recent entrevista publicada a Diario.es, se li preguntava sobre quines mesures podrien ser suficientment dissuasives per evitar que els bancs i el sector financer tornin a causar els danys que hem viscut. I ell va respondre: Primer, "devem saber que no podem confiar en el sector financer, si no el regulem, enganyaran, s'aprofitaran de la gent". "Hi han d'haver regulacions i s'han de supervisar amb molta cura". Segon, "no es lo mateix responsabilitzar als individus que a les corporacions. Molts directors executius es van retirar amb molts diners d'indemnització mentre l'entitat perdia molts diners. No són les corporacions les que fan les coses, són els individus amb poder de decisió." S'ha reduït excessivament el nivell de rendició de comptes a nivell individual. Tercer, "els principals executius de les empreses financeres necessiten ser responsables financerament. Si les coses van malament, es retallen les bonificacions i el sou i fins i tot els ha de poder costar la presó". Estan jugant amb diners d'altres persones i exigeix professionals molt qualificats i responsables del que fan.

Abans-d'ahir, Rodrigo Rato, personatge que ha tingut tots els papers de l'auca (Ministre d'Economia, director gerent del Fons Monetari Internacional i President de Bankia), en parlar de les pèrdues de Bankia va dir: "No es un saqueo, es el mercado amigo" i a més va donar la culpa a tothom menys a ell mateix. Això només fa que confirmar que el Joseph Stiglitz té tota la raó: que aquest sector financer ha d'estar molt ben regulat i controlat, i que s'han de poder exigir les responsabilitats que calguin!

Esperem que la recent entrada en vigor, el passat 3 de gener, de la normativa europea sobre els mercats i les inversions financeres en benefici de la transparència i dels clients, coneguda per les sigles MIFID II - encara que de moment a Espanya només parcialment - i un reforç del paper de la Comissió Nacional del Mercat de Valors com a responsable de la supervisió, vagin en la línia que demana el Joseph Stiglitz de regular i vigilar de prop aquest sector oligopolístic per no tornar a reproduir els gravíssims errors del passat.

Xavier Ticó, economista

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta serveix per evitar el spam.