Notícies

"No malmeteu el patrimoni, estúpids", l'opinió de l'historiador Albert Velasco

Ua1 Lleida Ràdio

No malmeteu el patrimoni, estúpids

Aquest article va adreçat al talòs, a l'imbècil, que ha empastifat amb una pintada un dels murs de l'antic Hospital de la Santa Creu de Barcelona. Aquell edifici històric avui aplega la Reial Acadèmia de Medicina, l'Institut d'Estudis Catalans i la Biblioteca de Catalunya. Aquest llondro, amb un aerosol del qual emanava estultícia, va escriure la sentència "la poesia es algo que anda por las calles". Fixeu-vos en la paradoxa: algú que aparenta ser prou sensible per a emocionar-se amb la poesia, acaba mostrant un menyspreu absolut vers el patrimoni històric. La frase, per cert, està extreta d'una entrevista concedida per Federico García Lorca el 1936, poc abans de morir a mans dels feixistes.

L'acció d'aquest estúpid amb ínfules, que segur que es considera molt d'esquerres, és exactament la mateixa que han perpetrat uns fatxes nostàlgics, uns tòtils, al monestir de Santa Maria de les Franqueses, a Balaguer. En aquest cas, els feixistes han embrutat els murs romànics amb crides a treure el color groc dels carrers, amb acusacions de nazis a aquells pengen llaços, i ho han amanit amb uns recurrents "Viva Franco" i alguna rojigualda. S'ha de ser un veritable tolai intel·lectual, un autèntic lenteja cerebral, per acabar perpetrant quelcom així. Arrimadas i la tropa ciutadana també han aconseguit això. Enhorabona.

La qüestió és que aquests dos atemptats contra el patrimoni han acabat agermanant dues accions protagonitzades per persones que no deuen compartir ideologia política. Allò que sí que comparteixen, tanmateix, és el menyspreu pel passat de la seva terra i, sobretot, la imbecil·litat.

Alberto Velasco, historiador de l'art

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta serveix per evitar el spam.