Notícies

L'opinió, amb Xavier Eritja Ciuró, president d'Òmnium Lleida-Ponent

No cal ser politòleg ni tertulià per adonar-se que la societat catalana demana un canvi profund en la manera de fer política, tot i que tinc la sensació que encara estem a les beceroles d’un procés que ha de durar encara uns quants anys. El que està clar és que en aquest escenari, que algú ha anomenat de “nova transició”, la “vella política”, que es resisteix a transformar-se, conviu amb la “nova política” que, tot i entrar amb força, encara està prenent forma. Quan parlo de “vella” i “nova” política no em refereixo necessàriament a sigles de partits en concret, sinó a maneres d’entendre l’acció política.

M’agrada fer una lectura dels resultats municipals no tant el clau local, que segur que tenen una lectura específica en cada municipi, si no en clau més global. Sempre he trobat més interessant mirar de comprendre i copsar a nivell local els processos globals de regeneració política que tenen lloc en el nostre país. Mirar de percebre les dinàmiques del canvi polític que, des de fa ja uns anys, i elecció rere elecció, s’observa a casa nostra.

En el cas de Lleida ciutat, que conec molt millor, m’ha sorprès molt gratament la capacitat de reacció de la societat amb un escenari multicolor que respon a una societat plural i democràticament madura. De moment, aquesta pluralitat denota una riquesa ideològica i confirma el que ja fa uns anys es ve observant: el dinamisme d’una societat civil forta que ha traspassat la seva acció a la mobilització política i l’apoderament de la ciutadania.

El resultat: hem passat d’un ajuntament amb una corporació limitada a la representació de tres partits tradicionals i una majoria absoluta, que per la seva acció s’adscrivia a un ventall ideològic més aviat de centre dreta, a un nou escenari on hi ha hagut una clara regeneració política amb set partits representats, sense una majoria absoluta i un ampli espectre ideològic que va de l’esquerra alternativa fins a la dreta tradicional i on la qüestió nacional ara sí que tindrà una especial rellevància.

Avui tenim una fotografia més real de la pluralitat ideològica de la societat que ha esborrat literalment la situació d’estancament polític que fa anys es venia reproduint a l’ajuntament.

Ja veurem fins on arriba tot plegat i com gestionarem aquesta pluralitat tan complexa. La nova composició municipal, lluny de la majoria absoluta, demana noves maneres de fer política on el diàleg i l’acord seran claus, però també la transparència i la generositat. Tot i la complexitat, aquestes municipals han obert una oportunitat i una escletxa per on poden entrar noves formes de fer política.

Ara sí que la ciutat està en sintonia amb el país. Podem felicitar-nos tots plegats.

Xavier Eritja Ciuró, president d'Òmnium Lleida-Ponent

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta serveix per evitar el spam.