Notícies

L'agressivitat de l'os Goiat centra el debat sobre la presència d'aquesta espècie al Pirineu

Agents Rurals

Amb l'arribada del bon temps acaba el període d'hibernació dels óssos al Pirineu, i això ha reactivat el debat sobre la presència d'aquests animals a la zona. L'os Goiat i el seu caràcter depredador és l'eix d'aquest debat, que confronta l'administració i els sectors econòmics del Pallars i l'Aran.

Actualment hi ha una quarantena d'ossos al Pirineu. I malgrat que la majoria passen desapercebuts, no és el cas de Goiat, que de seguida va fer veure el seu caràcter depredador, amb 13 atacs contra bestiar des de la seva arribada el 2016, i 2 nous registrats ja aquest any. Això ha portat a les administracions a activar un protocol per foragitar-lo i extreure'l de la zona, si s'escau. De fet, el director general de Polítiques de Muntanya, Ferran Miralles, afirma que si el sistema per reconduir l'actitud del Goiat no funciona, no dubtaran en treure'l del Pirineu.

Una mesura, la de la retirada de l'animal, que reclama des de fa temps el sector ramader, que considera que la presència de depredadors com l'os és incompatible amb la ramaderia extensiva, tal com explica Xavier Rivera, president de l'Associació de Ramaders del Pallars Sobirà.

Els que no veuen del tot negativa la presència d'óssos al Pirineu són els empresaris turístics, ja que, tal com diu Carles Cortina, president del Consorci de Turisme Valls d'Àneu, s'han adonat que un dels trets diferenciadors de les muntanyes del Pallars Sobirà és la presència de l'os bru.

El passat mes de novembre es va aprovar el Protocol d'intervenció amb ossos, que té com a objectiu canviar la conducta de Goiat quan aquesta és "inadequada". Aquest utilitza pirotècnia i bales de fogueig o de cautxú per foragitar l'animal quan té aquestes actituds. Si el protocol no funciona, la qüestió s'elevarà al grup de treball per valorar si cal fer-lo fora de la zona.

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta serveix per evitar el spam.