Notícies

La DOP Les Garrigues planteja incorporar disset nous municipis a la seva àrea geogràfica

La proposta preveu sumar noves poblacions de les Garrigues, l'Urgell i el Segrià i també alguna del Pla d'Urgell i la Segarra

La Denominació d'Origen Protegida (DOP) Les Garrigues ha donat llum verda a ampliar la seva extensió territorial cap a municipis que no en formen part de les Garrigues, l'Urgell i el Segrià, i també preveu incorporar-ne algun del Pla d'Urgell i la Segarra, tots ells limítrofs amb l'actual àrea geogràfica. En concret, la proposta, aprovada per una majoria àmplia de les cooperatives i molins que integren la DOP, vol sumar disset nous termes municipals d'aquestes cinc comarques.

El nou projecte d'ampliació és menys ambiciós que el plantejat ara fa quatre anys per la DOP, que preveia doblar la superfície actual. Per poder tirar endavant, la proposta haurà rebre ara el vistiplau del Departament d'Agricultura i, posteriorment, els del Ministeri i de la Unió Europea.

La proposta d'ampliació, que compta amb el suport d'un 80% de cooperatives i molins, suposaria ampliar l'actual àrea geogràfica de la DOP Les Garrigues amb disset nous municipis limítrofs, que sumen unes 30.000 hectàrees de cultius agraris, dels quals unes 800 són d'olivera, segons ha explicat el president de la DOP Les Garrigues, Enric Dalmau. La denominació d'origen protegida compta actualment amb una superfície de prop de 30.000 hectàrees d'aquest cultiu repartides entre 48 municipis de la comarca de les Garrigues, del sud del Segrià i l'Urgell.

L'objectiu de l'ampliació és incrementar el volum d'oli d'oliva que produeix la denominació d'origen protegida lleidatana i que actualment se situa, de mitjana, en els 4 milions de quilos d'oli anuals, sempre "garantint la qualitat del producte". Amb la incorporació dels disset nous termes municipals, la DOP confia poder assolir en un futur entre els sis i set milions. Cal tenir en compte que bona part dels termes d'aquestes poblacions que preveu sumar la denominació d'origen compten amb zones regades pel Segarra-Garrigues, segons ha remarcat Dalmau.

La proposta arriba després de l'estudi que ha dut a terme el Consell Regulador de la DOP Les Garrigues en què s'han analitzat diferents aspectes del territori cap al qual es vol ampliar com ara el sòl, les plantacions o la qualitat de l'oli que s'hi produeix, entre altres, segons ha explicat el president de la denominació d'origen.

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta serveix per evitar el spam.