Notícies

Joan Garcia del Muro, guanyador del 34è Premi Josep Vallverdú: "La clau per lluitar contra la postveritat està en l'educació"

Pagès Editors

A 'Good bye, veritat' (Pagès Editors) el filòsof reflexiona sobre aquesta pràctica tan estesa en els nostres dies

La millor eina per lluitar contra la postveritat és l'educació. Aquesta és l'opinió de Joan Garcia del Muro, filòsof i autor de l'assaig 'Good bye, veritat', obra guanyadora del 34è Premi Josep Vallverdú. El llibre, publicat per Pagès Editors, reflexiona sobre la postveritat, que consisteix a crear el relat que més convingui als nostres interessos, malgrat que això impliqui dir una mentida.

Garcia del Muro alerta sobre les conseqüències que pot tenir aquesta pràctica, cada cop més freqüent en els nostres temps, com ara la pèrdua de sentit del concepte de veritat. I posa com a exemple d'això el president dels Estats Units, Donald Trump. Malgrat això, afirma que la postveritat és quelcom que es dóna a tot arreu, també al nostre país. "No és exclusiva de Putin, Trump i personatges com aquests. Funciona a tots els nivells. Podríem agafar qualsevol situació, com el Brexit o alguns dels populismes que estan pujant, i veuríem com funcionen d'aquesta manera", diu Garcia del Muro, i afegeix que "fins i tot partits o postures polítiques que en teoria no haurien d'acceptar aquesta manera de fer, també s'estan contaminant".

El filòsof afirma que lluitar contra aquesta pràctica "és difícil", però creu que "la clau està en l'educació". "Hauríem d'insistir a ajudar als més joves a discriminar entre les notícies i ajudar-los a no ser tan crèduls, a estimular el seu esperit crític", afirma. I afegeix que la manera de fer-ho "hauria de ser bastant transversal, des de totes les matèries".

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta serveix per evitar el spam.