Notícies

JARC-COAG reclama a les administracions que posin fi a les pràctiques monopolístiques que viu el sector cunícola

Els productors estan rebent de mitjana 1,30 euros/quilo, quan els costos de producció se situen al voltant dels 1,75 euros/quilo

JARC-COAG denuncia que les grans superfícies "estan posant en risc" la viabilitat de moltes explotacions de conills. El sindicat acusa grans cadenes de distribució d'estar fent "ofertes extremadament agressives" amb aquest producte, cosa que està provocant que els preus en origen, és a dir, els que rep el productor, "siguin ruïnosos". Des de JARC-COAG asseguren que s'està pagant el conill de mitjana als productors a 1,30 euros/quilo, quan els costos de producció mitjans se situen aproximadament en 1,75 euros/quilo. Davant aquest context "insostenible", els productors "no poden arribar a cobrir costos", segons adverteix l'organització agrària.

La situació encara s'agreuja més en el moment en què les grans cadenes de distribució fan ofertes que pressionen els preus a la baixa, fins al punt que es pot trobar als lineals conill per sota dels 4 euros/quilo. JARC-COAG denuncia que la situació és "insostenible" i que els cunicultors "han de posar diners de la seva butxaca per continuar amb l'explotació oberta, cosa que fa que es plantegin de plegar si la situació no canvia".

A més, des de JARC-COAG remarquen el fet de no tenir una llotja de preus del conill de referència a Catalunya i, malgrat la posada en marxa de la Llotja Moncun -promoguda per Mercolleida i la Llotja de Bellpuig-, "la situació no ha millorat".

El sindicat denuncia que els escorxadors no hi col·laboren, cosa que provoca que els preus de referència continuïn sent els de la Llotja de Madrid, "la qual està desvirtuada per la influència d'un important grup empresarial espanyol que domina bona part del sector productiu i de l'activitat d'escorxador, establint uns preus extremadament baixos". Segons JARC-COAG, és aquest gran grup "el que ha provocat una sobreproducció de conill a nivell estatal amb la creació de noves instal·lacions". Per aquest motiu, l'organització agrària demana a les administracions que acabin amb les pràctiques monopolístiques que estan ofegant els cunicultors.

Representants de JARC assistiran aquest dimecres a la reunió de COAG amb representants de les comunitats autònomes per analitzar la realitat que pateix el sector a tot l'Estat i establir propostes per corregir-la.

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta serveix per evitar el spam.