Notícies

Estudiants i titulats de la UdL dissenyen la primera plataforma mundial de recomanació de regs per a dispositius mòbils

Tres estudiants de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria i dos doctors en enginyeria per la Universitat de Lleida (UdL) han dissenyat la primera plataforma del món per a dispositius mòbils dedicada a la recomanació de regs

El sistema, anomenat Akis Irrigation, és compatible tant amb Android com amb iOS i també pot trobar-se en format web. Aquesta aplicació, està disponible gratuïtament per a productors i tècnics de la zona fructícola de Ponent i Osca. Com que els algoritmes de càlcul contenen seqüències històriques i prediccions meteorològiques, expliquen els seus creadors, de moment només està per a les zones fructícoles de Lleida i Osca. L'objectiu, però, és ampliar el seu àmbit de comercialització.
L'aplicació informàtica multi-sistema proporciona recomanacions de reg personalitzades i adaptades a la localització de cada usuari i a les característiques de la seua plantació i del seu sistema de reg. Inclou el tipus de cultiu, la varietat, l'espècie, l'estat productiu, la distància entre fileres i entre plantes, i els paràmetres de reg, com ara el tipus o el cabdal emissor. Totes les característiques de les parcel•les poden guardar-se fàcilment amb la finalitat de facilitar posteriors recomanacions. Akis Irrigation, també incorpora de forma pionera un model de predicció de l'evapotranspiració potencial, és a dir, de la pèrdua d'humitat en la superfície del terreny i permet consultar la predicció meteorològica a 7 dies vista. Tot això, des del telèfon mòbil o la tablet.

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta serveix per evitar el spam.