Notícies

Entreguen els primers documents que acrediten l'anul·lació del judici polític contra víctimes del franquisme a Lleida

A una veïna de Vilanova de la Barca que ha rebut els papers referents al seu avi i besavi

El Departament de Justícia ha lliurat els primers documents que donen fe de la nul·litat d'un judici o consell de guerra dictat contra lleidatans durant la dictadura franquista. Aquests fan referència a Arturo Gené Roca i Emilio Solans Prades, condemnats a presó per causes polítiques.

Gené va ser secretari del Comité Revolucionari del POUM a Vilanova de la Barca l'any 1936, quan va ser cridat a files i va anar al front a Belchite. Va ser empresonat a causa de la denúncia d'un cosí feixista. Pel que fa a Solans, va participar en la construcció del Sindicat de Corbins i va ser gerent de l'entitat. Va lluitar al front amb 3 dels seus fills i es va haver d'exiliar a França.

L'encarregada de recollir els documents ha estat Eva Gené, néta i besnéta dels dos condemnats pel franquisme, que ha destacat ''l'emoció'' que li ha suposat tant per la banda del pare com la mare i més tenint en compte que tot just l'estiu passat va morir el seu padrí, fill d'Emilio Solans.

El Govern expedirà un document personalitzat com els entregats aquest dimecres a totes les víctimes del franquisme o a les famílies que ho sol·licitin. A Catalunya hi ha 66.590 persones contra les quals es va instruir un procediment judicial per causes polítiques. La petició d'aquest document es pot sol·licitar a les oficines d'atenció al ciutadà de la Generalitat, al web del Departament de Justícia i al telèfon 012.

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta serveix per evitar el spam.