Notícies

"El termòstat en risc", l'opinió d'Òscar Costa, sotsdirector d'Arrels Sant Ignasi

El termòstat en risc

Aquests dies són els de pujar el termòstat fins als 21 graus per tenir la nostra llar a una temperatura agradable i reconfortant, ideal durant els mesos d'hivern. Fins i tot en algun moment en què el fred es fa més present, ho regularem fins als 23 o 24 graus. Un gest senzill que potser el nostre veí de la porta del davant no pot fer.

La pobresa energètica, aquell fantasma del qual sentim parlar però no l'hem conegut, ara, a l'hivern, és quan es fa més present. Imagineu no poder posar la calefacció o encendre un llum per sopar, perquè no podeu pagar la factura del gas o la llum, o que el total que pagueu en aquests conceptes sigui una part tan important dels vostres ingressos que ofegui la resta de la vostra economia, provocant malalties respiratòries, cardiovasculars o risc d'hipotèrmia. Segons l'OMS, un 30% de la mortalitat addicional als mesos d'hivern està associada a la pobresa energètica. I tot això sense comptar les conseqüències, no només en la salut, sinó també en el benestar de la llar, la feina, l'educació, les relacions personals, el lleure, etc.

Però, llavors, quines serien les formes de combatre aquest mal endèmic de la societat?

Hauríem de poder incidir en les causes que provoquen la pobresa energètica, és a dir, ingressos de la llar, el preu de l'energia i l'eficiència energètica dels habitatges. Cal fer incidència política per influir en el preu dels subministraments i que les administracions apostin per la rehabilitació energètica dels habitatges.

No podem permetre que hi hagi famílies escalfant tota la casa amb una estufa catalítica perquè tenen un tall del subministrament de gas o llum, que els seus fills i filles hagin de fer els deures a la llum d'una espelma o que s'hagin de dutxar amb aigua freda. A Lleida s'identifiquen moltes llars en situació de pobresa energètica. Tot i les lleis que permeten aturar els talls de subministraments, les empreses energètiques segueixen essent impassibles a la desgràcia de moltes persones.

En conclusió, hem de plantejar-nos, com a societat, com canviar les polítiques que permetin assegurar la renda garantida ciutadana, que permetin canviar les lleis estatals que regulen el mercat de l'energia i per crear lleis per incentivar l'eficiència energètica a les llars, sobretot les que estiguin en situació de més vulnerabilitat.

Òscar Costa, sotsdirector d'Arrels Sant Ignasi

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta serveix per evitar el spam.