Notícies

"El respecte de la presumpció d'innocència", l'opinió de l'advocat Simeó Miquel

El respecte de la presumpció d'innocència

Suposo que tots estem convençuts del dret que tenim a què se'ns consideri innocents fins que no hàgim estat condemnats per sentència ferma. És la presumpció d'innocència, un dels drets fonamentals de tota persona. De fet, estem tips de sentir com les notícies posen el "presumpte" davant quan es refereixen a persones acusades de delictes, de vegades fins a extrems difícilment compatibles amb una sintaxi mínimament correcta.

Però és evident que la qüestió no és gramatical, sinó de fons, i a cops ho oblidem. Massa sovint donem per fet que algú ha comès un delicte abans que se l'hagi jutjat.

Avui la premsa es fa ressò del sobreseïment de la causa iniciada contra els pares de la Nadia pels delictes de pornografia i exhibicionisme. Em sembla un bon exemple perquè tots plegats fem examen de consciència i ens preguntem si havíem donat per fet o no que eren culpables d'aquests delictes. Fixeu-vos el detall: l'Audiència de Lleida, que no es pot dir pas que sigui benèvola amb aquests tipus delictius, ha considerat que era tan clar que no hi havia indicis de criminalitat que ha sobresegut el cas sense necessitat de fer un judici. I, en canvi, estic segur que una part significativa de la població havia donat per fet que els pares s'havien aprofitat de la seva filla i que era pràcticament segur que havien comès aquests delictes.

Un altre detall: els pares de la Nadia continuen encausats pel delicte d'estafa, que era el que originàriament havia provocat la incoació de les diligències, i és probable que acabin sent jutjats per aquest delicte. En un ambient de sospita, l'acumulació de sospites reforça les sospites inicials i té el perill d'acabar constituint una convicció de certesa.

Fugim d'aquestes falses certeses. Les imputacions són només això: imputacions en base a simples indicis. No assumim mai l'existència d'un delicte ni la seva atribució a una persona determinada abans que l'acusació hagi estat provada davant d'un jutge en un judici amb totes les garanties.

Simeó Miquel, advocat

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta serveix per evitar el spam.