Notícies

El Memorial Democràtic diu a l'alcalde de Lleida que ''no hi ha res que els impedeixi'' treure els noms franquistes

El director de l'ens, Plàcid Garcia-Planas, recorda a Fèlix Larrosa que el Parlament va demanar al 2016 substituir-los del nomenclàtor

El director del Memorial Democràtic, Plàcid Garcia-Planas, ha parlat amb l'alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa sobre els noms dels carrers dedicats a persones vinculades amb el franquisme. El director de l'ens, ha recordat a Fèlix Larrosa que el Parlament va demanar al 2016 substituir-los del nomenclàtor.

Garcia-Planas ha matisat que el Memorial no té competència per retirar simbologia franquista de l'espai públic. Han de ser els ajuntaments els qui han de prendre aquestes decisions, ja que mitjançant la Llei de memòria històrica actual ''no hi ha res que els ho impedeixi''. El Departament de Justícia treballa en una nova Llei de Memòria que faculti la Generalitat per retirar la simbologia de les places i els carrers.

Recordem que el Ple de la Paeria va debatre el passat 5 d'octubre una moció presentada per la plataforma Lleida Lliure de Franquisme en què s'instava l'Ajuntament de Lleida a retirar els noms franquistes. La moció va ser rebutjada pels vots en contra de PSC, Cs, el PP i la regidora no adscrita, mentre que la resta de grups municipals hi van votar a favor. Larrosa va dir que prendria una decisió després de consultar amb el Memorial Democràtic. Una decisió que tot apunta que es farà saber la setmana que ve.

Actualment, a Lleida hi ha 9 carrers que tenen noms vinculats amb el règim: Alcalde Areny, Alcalde Montanya, Alcalde Sangenís, Sangenís Bertran, Lluís Besa, Alcalde Recasens, Germans Recasens, Carmelo Fenech i Juan Manuel Nadal i Gaya.

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta serveix per evitar el spam.