Notícies

El canvi de govern a l'estat espanyol, a l'opinió de l'advocat Enric Vicente

Ua1 Lleida Ràdio

Les darreres setmanes han comportat un canvi important en la política d'aquest país. No repetiré els comentaris que s'han fet des de les diferents cultures polítiques, crec que poc puc aportar.

Em vull concentrar en primer lloc en la corrupció. Possiblement per primera vegada hem assistit a un canvi de govern per corrupció, la primera sentència del famós cas Gürtel ha estat demolidor per al Partit Popular. Des que va començar la crisi, la percepció del ciutadà de la corrupció ha canviat radicalment. A Espanya els "pícaros" havien gaudit d'una certa comprensió social, els ciutadans toleraven la corrupció com una expressió de la picardia. La crisi ens va fer conscients que la corrupció ens afectava a tots nosaltres, que al cap i a la fi quan els diners públics passaven a altres mans de forma il·legítima, en el fons eren els nostres diners els que acabaven on no devien.

Això és una bona notícia. El fet que partits polítics reaccionessin conjuntament per a aprovar una moció de censura dona esperança en matèria de corrupció.

No repetiré els comentaris de les grans dificultats del nou govern, la resta de la legislatura serà molt complexa. El que sí que vull remarcar és que em sembla totalment mesquí que els que han perdut la moció de censura posin en qüestió la legitimitat del nou president del govern. El sistema polític espanyol és un sistema representatiu, és a dir, que governa qui obtingui més vots dels diputats al Congrés, i en aquest cas, es va produir una elecció majoritària. Per a fer oposició no val tot.

La segona bona notícia és que es donen possibilitats als partits que han perdut la moció de censura, per a refer la seva estratègia política. Per part del PP, caldria que es busqui un candidat totalment net de corrupció i que no hagi participat en les executives que han estat condescendents amb la corrupció. I per part de Ciutadans, potser caldrà refer una estratègia que no es basi exclusivament, com fins ara, en el conflicte territorial com a arma política. Ho sabran fer?

Enric Vicente, advocat

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta serveix per evitar el spam.