Notícies

El baròmetre encarregat per Ua1 dóna la victòria al PSC i preveu l'entrada d'ERC i la CUP a la Paeria

Per contra CIU i PP patirien un retrocés mentre que ICV-EUiA assoliria entre 0 i 2 regidors

A sis mesos de les pròximes eleccions municipals, el PSC es manté com a virtual guanyador dels comicis a la ciutat de Lleida, segons la tercera enquesta d’intenció de vot encarregada per Ua1 Ràdio a Infortécnica. Tot i així, el partit de l’actual alcalde, Àngel Ros, no tindria assegurada la majoria absoluta, ja que la forquilla que li assigna el baròmetre és d’entre 12 i 14 regidors. Dels resultats de l’enquesta també destaca el retrocés que tindrien CiU i PP, ara mateix tots dos amb sis regidors. Els nacionalistes en perdrien un i els populars es quedarien sense un o dos representants. Per contra, entrarien amb força al consistori Esquerra Republicana, amb 3 o 4 edils, i la CUP, amb dos. En el cas d’ICV-EUiA el baròmetre els assigna una forquilla d’entre 0 i 2 regidors.

La Paeria de Lleida, per tant, passaria de tenir representació de 3 partits a tenir-ne 5 o 6. L’enquesta s’ha fet després del 9N, durant la segona quinzena de novembre. Infortécnica ha fet més de MIL trucades amb 400 entrevistes vàlides a persones majors de 18 anys. Aquest és el tercer estudi electoral encarregat per Ua1 Ràdio des de fa un any i hi ha una constant que es repeteix: la dispersió del vot amenaça la majoria absoluta d’Àngel Ros però no la victòria del PSC, que com a mínim obtindria 12 regidors i com a màxim 14.
Només en aquest darrer cas mantindria la majoria absoluta. Cap enquesta pronostica que puguin repetir els resultats de les últimes municipals, quan van aconseguir 15 representants. Això sí, tot indica que la reculada dels socialistes a Lleida seria força moderada i que es manté en bona mesura la consistència de la figura de l’alcalde Ros malgrat les crisis internes del PSC i davallada considerable de la marca a nivell general.

Ara ens fixem amb més detall en els resultats dels baròmetres pel que fa als partits de l’oposició.

CiU va tenir un repunt fa sis mesos, just després de saber-se que Antoni Postius seria l’alcaldable de Convergència, quan l’enquesta va assignar a la federació una forquilla d’entre 5 i 6 regidors. L’últim baròmetre del novembre, però, indica que es quedaria en 5, un menys que ara. Pel que fa al PP, tot i recular, millora les expectatives electorals respecte les dues primeres enquestes. Si les eleccions es fessis ara obtindrien entre 4 i 5 regidors mentre que fa mig any o un any la forquilla assignada als populars era d’entre 3 i 4.

Una altra tònica que és confirma i es reforça en aquest últim baròmetre és l’entrada d’Esquerra Republicana i la CUP a l’Ajuntament de Lleida.

Els republicans, amb Carles Vega com a candidat, obtenien fa un any una forquilla d’entre 2 i 3 regidors i ara creixen fins a 3-4. La presència de la CUP a la Paeria apareixia fa sis mesos però no estava assegurada i ara es confirmaria amb 2 regidors tot i que encara no se sap qui encapçalarà la candidatura. Pel que fa a ICV-EUiA, l’última enquesta d’intenció de vot li assigna una forquilla d’entre zero i dos edils, igual que fa mig any. Al novembre del 2013 el baròmetre li garantia entre 2 i 3 representants. Els ecosocialistes tindran com a cap de llista Eduard Baches.

També mereix un capítol especial l’apartat sobre el nivell de coneixement dels candidats o principals cares visibles dels partits. Un dels motius que podria explicar el retrocés de CiU que marca l’enquesta és el poc coneixement que els ciutadans tenen de l’alcaldable, Antoni Postius. Només manifesten saber qui és el 44,6% dels enquestats.

Això contrasta amb el 83,2% d’enquestats que asseguren conèixer l’alcalde i candidat socialista Àngel Ros, que està clarament per sobre de la resta. Després el segueixen Joan Vilella, actual portaveu del PP a la Paeria, i Carles Vega, candidat d’Esquerra. A tots dos els coneixen 6 de cada 10 enquestats. Eduard Baches d’Iniciativa es queda al 50%, Ángeles Ribes de Ciutadans al 48% i Esther Sancho de la CUP al 44%.

Pel que fa a la puntuació que els atorguen, la més ben parada és Ángeles Ribes, amb un 6,1, seguida de l’Àngel Ros, amb un 5,8. La resta de candidats o representants dels partits suspenen.

Tot i ser dels menys coneguts, Toni Postius obté una nota de 4,3, més ben valorat que Esther Sancho (3,9), Joan Viella i Eduard Baches (tots dos amb un 3,6) i Carles Vega, que obté la pitjor nota amb un 3,4.

El sondeig també pregunta sobre la intenció de canviar de vot respecte les darreres eleccions. La majoria, el 44% diuen que no canviaran, un 17,5% tenen clar que sí i pràcticament un 40% encara no ho saben.

També es posa de manifest que el PP continua sent el partit amb més vot ocult. Els qui admeten haver votat aquesta formació a les municipals del 2011 només li atorgarien 4 regidors mentre que en realitat en tenen 6. Per contra, fent cas del que els enquestats diuen haver votat als darrers comicis, ERC i ICV tindrien ara dos regidors cadascun a la Paeria i en realitat no en tenen cap. És per això que les empreses apliquen correccions a les respostes tenint en compte aquests factors.

http://www.ua1.cat/noticies/segon-bar%C3%B2metre-dintenci%C3%B3-de-vot-l...

Comentaris

veig que els venedors de fum del Comú de Lleida no surten a la foto

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta serveix per evitar el spam.