Notícies

ECP planteja mesures de reconeixement, preservació i estudi de l’arquitectura popular en pedra seca a Catalunya

Al Parlament la formació ha registrat una proposta de resolució per posar en valor al país la declaració que se n’ha fet de Patrimoni Cultural Immaterial

La proposta emplaça el govern a reconèixer la rellevància de l’arquitectura i el patrimoni de la pedra seca a Catalunya, així com el seu valor històric, artístic, tipològic, estètic, paisatgístic i identitari. També s’insta a donar suport a les administracions i entitats de la societat civil que promoguin actuacions de restauració, formació, traçat de rutes senderistes i turístiques, inventaris i estudis. El lleidatà Jaume Moya dels Comuns, que ha estat un dels impulsors de la proposta, ha explicat que la moció es pot estendre en altres comunitats autònomes i arribar també al Congrés dels Diputats, d'on ell n'és diputat.

La proposta impulsa també la necessitat d’incidir en la reforma de la regulació dels valors cadastrals de les construccions rústiques establint l’exempció a l’IBI de construccions auxiliars, no residencials, de les explotacions agràries i ramaderes construïdes amb la tècnica de la pedra seca. ECP ha explicat que el conegut com “catastrazo” del Govern del PP va posar en greu perill la supervivència de moltes d’aquestes construccions, gravades injustament com si fossin elements industrials o residencials.

Les construccions de pedra seca són part fonamental que defineix el paisatge de Catalunya, com el de tantes altres contrades de la conca mediterrània. Se’n calculen, repartides arreu del territori català, prop de 19.000, en una tradició arquitectònica que es remota, com a mínim, 2.500 anys enrere.

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta serveix per evitar el spam.