Notícies

Comença el judici per la propietat de les 111 obres d'art de les parròquies de la Franja

ACN

El litigi, que encara podria trigar anys a resoldre's, enfronta el bisbat de Barbastre contra el Bisbat de Lleida i el Consorci del Museu de Lleida

La resolució del litigi per les 111 obres d'art de les parròquies de la Franja podria allargar-se anys. Aquest dijous comença el judici que enfronta, d'una banda, l'arquebisbat de Barbastre-Montsó, i de l'altra el Bisbat de Lleida i el Consorci del Museu de Lleida.

El conflicte neix el 1995, després de la segregació de les parròquies aragoneses que formaven part del bisbat de Lleida. Després de nombrosos litigis per la via eclesiàstica, l'Aragó va decidir recórrer a la via penal per reclamar la tornada a Aragó de les peces que es troben al Museu de Lleida i que estan protegides per la llei del patrimoni català. Arran de la denúncia, tant el Consorci com el Bisbat lleidatà van presentar al·legacions contra la demanda, argumentant que l'adquisició de les peces es va fer de manera legítima i defensant la unitat de la col·lecció.

L'advocat de les parròquies aragoneses, Jorge Español, explica que "no serà un judici senzill, serà molt llarg, amb molts incidents i recursos. Serà cosí-germà del judici per l'art del Monestir de Sixena".

S'espera que el judici s'allargui dos dies, ja que han estat citats a declarar una vintena de persones entre testimonis i pèrits. Entre aquests hi ha els bisbes de Lleida i de Barbastre, que seran els primers a prestar declaració.

La sentència podria conèixer-se a finals de juny, tot i que aquesta no serà ferma i es podrà recórrer a instàncies superiors. Cabria recurs d'apel·lació davant l'Audiència Provincial d'Osca, i un cop aquest es resolgui, en cabria un altre davant el Tribunal Suprem.

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta serveix per evitar el spam.