Notícies

CAS REÑÉ IV: Joan Reñé, Marlen Minguell i Esteve Niubó van constituir una empresa dedicada a l'obra civil i privada durant l'època de Reñé al Consell Comarcal del Pla d'Urgell

ACN

El sumari del cas Reñé revela novetats importants: Durant la seva època com a president del Consell comarcal del Pla d'Urgell, Joan Reñé i la seva mà dreta, Marlen Minguell, van constituir una empresa dedicada a l'obra civil i privada. La societat, comercial Onaroa, també estava constituïda per membres de les seves respectives famílies i per l'amic íntim de Reñé, l'empresari Esteve Niubó.

Niubó, però també la seva família, apareixen a la constitució d'aquesta societat, dedicada, entre altres qüestions, a operacions immobiliàries. Recordem que la família Niubó ja és focus d'investigació per als Mossos. La policia investiga les seves empreses, Serboniu i Enginyeria Inalba, que presumptament participarien en la trama de pagament de comissions il·lícites a alts càrrecs de la Diputació de Lleida.

Tot plegat surt a la llum durant la investigació que la policia autonòmica realitza de la documentació facilitada per l'Agència Tributària sobre Reñé, Minguell i els seus familiars. Els mossos sospitaven de possibles ingressos incompatibles amb les rendes que els membres de l'ens provincial havien declarat fins aquell moment.

Per tot plegat, la policia vol conèixer el detall de diferents productes financers d'aquestes persones, com també de dues empreses. Aquesta que hem esmentat, Comercial Onaroa, constituïda l'any 2007, i una altra, Cal Calich, dedicada al sector agrari i vinculada a Marlen Minguell i la seva família. La recerca no només serà de l'àmbit econòmic, sinó que també s'indagarà en les contractacions de personal i en les liquidacions de les societats a l'Agència Catalana de Tributs.

Com veuen, la complexitat de la trama s'incrementa progressivament a mesura que avança la investigació, i el fiscal en cap de Lleida demana una pròrroga per seguir amb les diligències i se li dóna un màxim de 6 mesos.

De manera paral·lela, Miquel Gruas mou fitxa en una altra institució. Després de la denúncia davant fiscalia, Gruas denuncia també davant l'Agència Tributària Reñé i altres societats. A més de Serboniu i Enginyeria Inalba apareixen noms nous:

Dues d'aquestes empreses són Interiorismo y Reformas Profesionales SL i Construcciones y Servicios Bivaman SL. Curiosament, l'administrador de les dues és el mateix, Diego Garzón Uribe. Un home de 80 anys, amb greus problemes de salut, sense mitjans materials, ni humans, ni tampoc financers per fer obres. Curiosament, totes les empreses a les quals factura són de l'òrbita d'Esteve Niubó.

De fet, les sospites sobre ell no són noves i l'Agència Tributària d'Osca ja l'està investigant perquè expliqui la disposició de gairebé 3 milions d'euros en efectiu en els últims anys, només amb l'empresa Interiorismo y Reformas Profesionales. També s'esmenten altres empreses, com Fertipoal SL, que té com a administrador Gonzalo Niubó Mir, germà d'Esteve Niubó.

El 28 de maig de 2015, la Fiscalia rep la denúncia de Miquel Gruas rebuda a l'Agència Tributària i el fiscal Boné considera que "té rellevància per a la investigació".

---------------------------------------------------

CAS REÑÉ I: La mà dreta de Reñé, Marlen Minguell, hauria rebut pagaments en metàl·lic de diverses empreses cada dos mesos

CAS REÑÉ II: El CSIF va avisar que la Diputació de Lleida hauria desviat presumptament subvencions de prop de 47 milions d'euros dirigides a l'àmbit sanitari per pagar altres serveis

CAS REÑÉ III: Els Mossos calculen que Joan Reñé i Marlen Minguell haurien cobrat prop de 118.500 € anuals des de l'any 2010 a canvi de concessions a dit

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta serveix per evitar el spam.