Notícies

"Això ja no pot durar més així", l'opinió de l'advocat Simeó Miquel

Ua1 Lleida Ràdio

Això ja no pot durar més així

Durant aquests darrers anys, la majoria del poble de Catalunya, traduïda en majoria absoluta al Parlament, ha anat seguint una estratègia clara, encaminada a fer efectiu el nostre dret a decidir. Com que a les eleccions de 2015, tot i haver guanyat, no hi va haver una majoria absoluta de vots en favor dels partits independentistes, l'estratègia es va centrar en la convocatòria d'un referèndum d'autodeterminació en el qual ens poguéssim comptar i decidir si volíem o no la independència. Aquest referèndum es va fer el dia 1 d'octubre de 2017 i va donar un resultat clar en favor de la independència. I per això el dia 27 d'octubre següent es va proclamar la República Catalana. S'hi podrà estar o no d'acord, però es tracta d'una línia d'actuació clara, que ens ha col·locat en la situació en què ara ens trobem.

Ara bé, a partir del dia 27 d'octubre jo ja no se ben bé cap on es va. És cert que s'ha desfermat una forta repressió per part de l'Estat, però es tracta d'una reacció que era previsible que es produís. Per altra banda, la voluntat del poble de Catalunya s'ha mantingut igual de ferma que abans, tal com es va demostrar a les eleccions del 21 de desembre i s'ha anat comprovant dia a dia en les mobilitzacions populars.

Allò que hem perdut és l'estratègia. Com hem d'interpretar el que va passar després de la declaració d'independència? Va ser una derrota en tota regla que obliga a replantejar completament el camí? O encara continuem la mateixa ruta i hem de tirar endavant la República? Si ens ho hem de replantejar tot, cal que ens fixem quins són ara els objectius i de quina manera els aconseguirem. Si hem de tirar endavant la República, caldrà que s'analitzi per-què no es va fer en els dies posteriors a la seva proclamació i què és el que ara ha canviat per poder-ho fer.

Però en qualsevol cas, entenc que res d'això justifica que la majoria absoluta del Parlament estigui deixant passar els dies i els mesos sense elegir un Govern que posi fi a la intervenció de l'article 155 de la Constitució, que permeti que, dins dels límits que hi hagi, siguem nosaltres qui ens governem i sobretot, que apliqui polítiques que responguin a la majoria social dels catalans i no les del partit amb menor representació parlamentària.

És lamentable que no s'hagi acordat una estratègia clara. Però si més no tenim un Govern, ni que sigui amb caràcter provisional, que tingui cura de l'administració fins que no s'arribi a aquell acord.

Simeó Miquel, advocat

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta serveix per evitar el spam.